laupäev, 27. märts 2010

In A Galaxy.. Far, Far Away..

Moon (2009) - Duncan Jones

Peale suuremat pausi otsustasin kribada ka veidike 'sci-fictioni' uuemast kinokraamist. Kosmiline ning atmosfääriline rämps on alati inimestele peale läinud. Mina rämpsu ei söö.. kui siis vahest. Kuna film on veidike 'cheesy' variant S. Kubrick'i "2001 : A Space Odyssey'st" ja A. Tarkovsky "Solaris'st", on härradel siiski õnnestunud kena ulme žanr kinoekraanil säilitada. Hoiatan, et esimesel üritusel vaadata kuufilmi, hävisin ma totaalselt ning pidin alistuma une ees. Õnneks jõudsin järgmine hommik ilma suurema vaevata teos ära vaadata ning asjaga ühele poole saada.

Režissööri poolt on film tema esimene kinotükk ning märkimisväärselt läks kogu see jama turu vahelt kenasti läbi. Tahaks öelda "halb", kuid siiski oli see piisavalt julge samm noorelt ulmesõbralt. Onud oleksid võinud veits rohkem pingutada ning pigistada viimse papi filmi peale, kuid ega masu ei näri ainult baltiriike. Film on iseenesest üsnagi lihtne ning koosneb dialoogidest, mis peagi kulmineeruvad salapäraseks draamaks.Osades : Sam Rockwell, Kevin Spacey


Sam Bell (S. Rockwell), töötab 3-aastase lepingu alusel kuu peal, külvates päevast-päeva uut ja soodsat energiat - helium 3. Mehe seltsik on ka robot Gerdy (K. Spacey hääl), kes on programmeeritud Sam'i igapäevaselt aitama. Kuna satelliidid on katki ning live-kontakt maaga pole enam võimalik, jääb Sam teenima oma viimaseid nädalaid ning loodab õige pea tagasi koju naaseda. Ühel tähisel päeval sõidab Sam kulguriga mööda maastiku ning saab raskelt kannatada nähes viirastust. Järgmine hetk avab Sam silmad valges laatsaretis ning Gerdy teadvustab, et ta on mitu päeva olnud sügavas unes ning paraneb oma vigastustest. Päevi pärast haavade lakkumist saab Sam teate, et üks viljakoristajatest on vigane ning firmaninad maalt, tahavad saata päästeüksust masina parandamiseks. Põikpäine Sam otsustab ohjad enda kätte võtta ning veab oma uudishimuliku nina koos kulguriga viljakoristaja juurde. Jõudes vigase masina juurde avastab Sam teise kulguri ning selle seest skafandris mehe. Peagi jõuab kuumehike selgusele, et kõik ei näigi nii lihtne siin külmal maastikul..


Sam Rockwell on hea näitleja, kuid antud filmis veidi vähe talumatu. Raske on süveneda tund ja nelikümmend minutit, vaadates üht ja sama näitlejat. Ilmselgelt lõppeb kogu muinasjutt salapärase 'happy endinguga' ning peagi on oodata ka lausa kahte samateemalist järge. Film pääses erieffektide üleliigsest solkimisest ning sõbraliku robothäälega Spacey hoidis eluvaimu sees.

Hinnang : 6/10
+ Nice poster !

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar