pühapäev, 11. oktoober 2009

Do Androids Dream of Electric Sheep?

Blade Runner (1982) - Ridley Scott

Vaikne külm õhtu.. laenan toanaabritelt kõrvaklapid ning istun maha filmi vaatama. See peaks nüüd juba kolmas või lausa neljas kord olema, aga siiamaani pole ära tüdinenud. Las ma räägin teile natukene vanakooli sci-fictionist..
Alates 50ndate algusest ning isegi veel varem on meile karbitäis ulmežanri filme toodetud, antud juhul on see karp kuradima hiiglaslik. Meie peaksime teadma kindlasti selliseid vanakooli filme nagu Star Wars, Star Trek ja isegi Ghostbusters ! Kulla tiitli alla kuuluvad ka klassikud nagu The Day the Earth Stood Still, Back To The Future, Videodrome, Aliens and the list goes on.. Kahtlematta jaguneb sci-fiction genre nii mitmeteks alaliikideks, et raske oleks üleüldises mõistes ühest tervikust siinkohal rääkida. Film on see-eest, aga üks omaaja parimaid box office filme. Kui Star Wars ehmatas meid 1977. aastal oma jahmatavate visuaaleffektidega, siis Blade Runner ei jää kaugeltki sellele kõigele alla. Film võib tunduda natukene veniva teemaaretusega ning raskelt jälgitavana, kuid kes otsib üht sigahead robot-müsteeriumist ulmepõnevikku, kus Hr. Ford on veel kena ja noor - jõuab isegi katustel ringi hüpata, siis palun leia enda jaoks see aeg ning võta üks soe kohv ennem filmi.
Peale seda kui olin selle taaskord ära vaadanud, veendusin lõplikult, et tegemist on ikkagi kuradima hea klassikaga ning sellel filmil pole mitte midagi viga!
Igal inimesel on väljakujunenud oma maitse ning arusaam filmide suhtes ning ma ei vaidle absoluutselt vastu, aga tänu sellele, et üks sõpradest nimetas antud meistriklassi "mõttetuks filmiks" üritan mina noppida need kõige halvemad ja paremad välja! Tahan sulle tõestada, et ka "sitt võib hää mekkida". Seega kallis Sander.. see blogi on sulle pühendatud! :)
Osades : Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young jt.

Film algab 2019. aastaga, mil Los Angeles on tootnud üle tuhandete androidide (replicants), mis on inimestele täielikult sarnased. Väiksed robotinimesed on hakanud aastate jooksul mässu tõstma ning nad mõistetakse illegaalseteks. Enamik on suutnud pageda ära planeedile Mars. Ülejäänud mässulised, kes on otsustanud end varjata Maal, üritavad vaikselt rahvaga ühte sulanduda ning oma eluaega pikendada. Palgatakse Blade Runnerit, kelle ülesandeks on kõrvaldada viimased põgenenud masinad.. Rick Deckard (H. Ford) on tüüpiline kibestunud ning omamoodi egoistlik dektetiiv, kes kutsutakse tagasi jahitööle peale 'replicantide' põgenemist. Peale seda kui Rick on juba paar masinat maha nottinud, löövad temalgi need kõige õrnemad tunded välja ning arvestades emotsiooni võime kahtluse alla seada, et kas meie ühiskond on ikkagi nii tervik ja täiuslik nagu see tundub?

Androids bleed red?

Režissöör, R. Scott, on sünnitanud vaimusilmas ühe atmosfäärikamaid filme läbi aegade. Filmi algus pani mind juba Uuu ja Aaa'tama, kuid see oli ka kõik.. sest midagi uut ja põnevat me peale papist lendavate autode ning robotite jahtimise, ei näinud. Sellegi eest peaks lihtinimene suutma külma närvi säilitada ning kannatada ära filmi kõrgpunkte ja muid põnevamaid momente. Film pakub ise omajagu mõtteainet ning müsteeriumi, sest osav otsija võib nii mõndagi huvitavat leida.. seda enam kui antud teost mitu korda läbi vaadata. Muidugi nagu ka iga teine või kolmas film, peab seegi pakkuma natukene ameerikalikku ning softimat violence'i, love-line story't ja Hr. Fordi. Antud juhul pakub teos seda kõike.. võibolla on filmi kestus ainult liiga pikk ning see kombinatsioon ei ole just kõige paremini jälgitav. Kõigest sellest eespool mainitust on film saanud endale 97. koha "Ameerika kõigi aegade parimate filmide tabelis".

Hinnang : 8,5/10
+ bad-ass Ford!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar