laupäev, 10. oktoober 2009

I've Never Been To Halloween...


Halloween (1978) - John Carpenter



Kuna on oktoober ning ameeriklased tähistavad kuu viimasel päeval kurikuulsat Halloweeni, otsustasin ka teha väikse "riivjuu" sarnase kontekstiga filmist. John Carpentar on vändanud tänaseks kümneid kultus- ning originaalfilme (The Thing, The Fog, They Live, Prince of Darkness jpt), millest paljud kuuluvad ka minu lemmik-genresse. Kahju on ainult sellest, et odavama maitsega inimesed maksavad naeruväärseid summasid, et vaadata kinodes nende filmide kräppe "remake" aka. vana hea - uues puudes versioone. Kõik 'riimeigid' polegi kõige kohutavamad olnud, seega ei pruugigi 2012. aasta maailmalõputeooria tõsi olla.. aga let's cut the cräp ja räägime ühest vanast heast lõikurfilmist.
Kui otsite Halloweenist midagi närvikõditavat või "iTotallyShitMyself" momente, siis see film pole lihtrahva jaoks. Tegemist on ikkagi omaaja ühe parima ja lihtsa lõikurfilmiga, mille kultusring on sedavõrd kasvanud, et filmile on tehtud lausa 7 järge + 2 riimeiki.
Osades : Donald Pleasence ja tänaseks rohkem tuntud Jamie Lee Curtis.
Peale seda kui 8 aastat on möödunud verisest tapatööst, pääseb kurjus taas valla..
Dr. Sam Loomis (D. Pleasence), kes viimased aastat oli Kapten Kirki maski kandva pshühhopaadi sanitaarabi, otsustab ohjad enda kätte võtta ning läheb hoiatama linnaelanikke selle kõige verisema eest. Mõistagi peetakse Halloweeni ning enamus arvavad, et too õhtu on täis narkot, seksi ning rock 'n rolli ! Meie filmi kangelast, Laurie Strode'i (J. L. Curtis), kimbutatakse maskis psühhopaadiga terve filmi vältel, kuid tundub, et 'she didn't get the message'. Peale seda, kui on natukene verd valatud, saame me nautida 20 min ka klassikalisi 'cat 'n mouse' stseene, mis mõjuvad alati. Lõpp on etteaimatav, see on välja kujunenud sellist tüüpi filmidel.

Ta on Psühh, Agressiivne ja ülemõistuse Vallatu..


Meenutab "Whuuuuzzuuuup" stseeni filmist Õudne Film

Paljud on nimetanud seda Carpenteri meistriteoks. Minu hinnangul on see lihtsalt üks retro-lõikurfilm ning võib vabalt lugeda ka lõikurfilmide isaks, sest paljud on just sellest filmist innustust saanud (Friday the 13th, Scream jpt.) Näitlemine oli suhteliselt minu enda tasemel (crap), kuid samas see mõjus sellise filmi puhul ja kohati oli täitsa naljakas endalgi vaada kui ebareaalse fiilingu see jättis. Ülipikad ning tühjad stseenid tundusid ka kuidagi ülearused.. aga kuna tegemist on ikkagi üdini vana klassikaga, ei tahaks selle kallal enam uriseda ning ütleksin lõpetuseks, et ma päris tühja ei raiskanudki oma üht ja poolt tundi.. !

Hinnang : 5/10
+ ülišeff ja originaalne kollimask!

3 kommentaari:

  1. no mis sa räägid, jutt on ju täitsa haarav... tekkis tahtmine endal ka seda vaadata :D

    VastaKustuta
  2. tavai.. järgmine nv minu juures "horror'flick õhtu" :)

    VastaKustuta